5 tips die je helpen bij het starten van een onderneming

Wanneer je een eigen onderneming gaat starten komt er veel op je af. We zien veel ondernemingen slagen, maar ook (te veel) ondernemingen falen. Vaak is dit te herleiden naar een gebrek aan of onjuiste voorbereiding. Het starten van een eigen onderneming is niet eenvoudig en zeker niet iets dat je ‘er even bij doet’. Alleen al in de voorbereiding gaat ontzettend veel tijd en zelfs geld zitten. We willen je hier overigens niet mee afschrikken. Het starten van een eigen bedrijf is iets speciaals en als je de juiste mindset hebt, dan kom je er echt wel. Gebruik dit artikel in je voordeel, want met deze 5 tips verloopt de voorbereiding op jouw onderneming vlekkeloos.

Marktonderzoek

Je zult er vast wel over gelezen hebben: marktonderzoek. Het is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding en vreemd genoeg ook een onderdeel dat door veel beginnende ondernemers onderschat wordt. Je kunt het beste idee in de wereld hebben, maar als je product niet gekocht zal worden, heb je hier niets aan. Uiteindelijk moet je iets op de markt kunnen brengen waarmee je winst kunt boeken. Een marktonderzoek helpt je te begrijpen óf er vraag naar jouw product of dienst is, hoe groot de vraag is en wie geïnteresseerd is. Pas wanneer je hier meer duidelijkheid over hebt, kun je een succesvol bedrijf opstarten.

Ondernemingsplan schrijven

Een ondernemingsplan is een beetje als een huiswerkopdracht waarbij de docent zegt dat het vooral voor jezelf bedoeld is. Je maakt het wel, maar je steekt er niet meer tijd en moeite in dan nodig is. Hoewel je jouw ondernemingsplan niet direct met anderen hoeft te delen, is het wel een cruciaal tussenstap die je helpt te begrijpen wat je doet, waarom je het doet en hoe je dat gaat doen. Een ondernemingsplan zal overigens ook een belangrijke rol spelen wanneer je op zoek gaat naar investeerders of een lening van de bank. Zij zullen een zorgvuldig uitgewerkt plan willen zien, anders kun je de investering wel vergeten.

Boekhouding op orde brengen

Boekhouding is een taak die je als ondernemer liever niet doet, maar die je wel moet doen. Door je boekhouding vanaf het begin goed bij te houden maak je het jezelf zoveel makkelijker. Wanneer de Belastingdienst aanklopt wil je alles relevante gegevens en documenten direct kunnen vinden. Ook zal het je helpen om interne processen inzichtelijk te maken en aan de hand daarvan te verbeteren. Bekijk eens de website van deze boekhouder in Aalsmeer. Hier werken kundige boekhouders die je optimaal kunnen voorbereiden op de volgende stap van jouw bedrijf.

Kapitaal verwerven

Je hebt geld nodig om geld te verdienen. Afhankelijk van je ondernemingsplan kan dit veel of weinig zijn, maar met lege handen beginnen is nooit een goed idee. Zelfs als je zeer precies kunt berekenen hoeveel startkapitaal je nodig hebt, is het niet verstandig om gelijk aan de slag te gaan. Er kan altijd iets misgaan en je wilt niet dat een kleine tegenvaller in het begin het groeipotentieel van je bedrijf drastisch doet kelderen. Heb je niet genoeg spaargeld? Dan zul je op zoek moeten gaan naar investeerders. Dit kunnen particuliere investeerders zijn, maar de bank, Qredits en crowdfundig zijn ook goede manieren om aan extra geld te komen.

Vindbaarheid

Zorg dat je vanaf het begin af aan zichtbaar bent. Of dit nu online of offline is, of allebei, vindbaarheid en herkenbaarheid zijn enorm belangrijk op jouw bedrijf en product op de kaart te zetten. Zorg ervoor dat iedereen in je omgeving van jouw bedrijf afweet en schaam je vooral niet om jezelf te promoten via social media en tijdens de verjaardag van je tante. Zo breid je je netwerk snel uit en creëer je enthousiasme onder de doelgroep.