Geld Lenen voor Aandelen Kopen: Geniaal of Waanzin?

Geld lenen en aandelen kopen. Klinkt als een geniale zet? Nooit meer werken en beleggen met andermans geld. Wie wilt dat nu niet. Maar helaas. Geld lenen voor aandelen kopen is waanzin. Levensgevaarlijk. Je zet je financiële toekomst op het spel. 

Hieronder leggen we uit waarom. 

Geld lenen kost geld

De basis bij geld lenen is dat het geld kost. Toch klinkt het aantrekkelijk. De rente op een lening is historisch laag. Rendement op aandelen is historisch hoog. Stel dat ik 6% rente op een jaarlijkse lening betaal. Als je succesvol leert beleggen in aandelen dan zou je een gemiddeld rendement van 12% of hoger kunnen behalen. 

De cruciale voorwaarden is dat je succesvol leert beleggen op lange termijn!

Er zijn manieren om dit te leren. En ja, de gevorderde beleggers kunnen structureel hoog rendement behalen. Maar één van de gouden regels bij beleggen is dat je alleen investeert met geld dat je kan missen. 

Als je rendement maakt is het leuk en kan je de lening afbetalen. Maar wat gebeurt er als je geen winst maakt. Of erger: je koopt aandelen en maakt serieus verlies. In dat geval moet je de rente op de lening afbetalen. En bij sommige minileningen is die rente behoorlijk hoog van 6% tot 10%. 

Ondanks de lage rente lijkt het minimum 6% te zijn. En als men erachter komt dat je geld wilt lenen voor het kopen van aandelen, dan is de rente ongetwijfeld hoger. 

Waarom geld lenen voor aandelen kopen gevaarlijk is

Het probleem is echter dat het gemiddelde rendement op aandelen rond de 8 – 11% ligt. Dit is afhankelijk van de tijdsperiode én jouw kennis omtrent beleggen. Een gevorderde belegger kan hoger halen, maar dat is allerminst zeker. 

Stel dat je een goede belegger bent en jaarlijks 12% behaalt. Bij een rente van 8% kan je ieder jaar maar 4% nettowinst realiseren. En dat is nog exclusief belastingen. 

Om een voorbeeld te geven: 4% op 100.000 euro is slechts 4.000 euro per jaar. Dus ook al ben jij succesvol in aandelen kopen, dan nog maak je maar zo’n 4.000 euro per jaar winst. Terwijl je wel een hoge lening van 100.000 euro hebt afgesloten. 

In het geval dat je verlies maakt sta je in het rood met je aandelen. En daar bovenop moet je de jaarlijkse rente van 8% (of hoger) betalen. Dat zijn 8000 euro extra kosten die je moet betalen. 

Rente is constant, rendement op aandelen niet

Een ander bijkomend probleem is dat rente constant betaalt moet worden. Rendement op aandelen is allermist constant. Je gaat geld lenen voor aandelen kopen. Vanaf dat moment heb je een verplichte schuld aan de geldlener. Ieder jaar moet je de rente aflossen. 

Het rendement op aandelen is echter onzeker. Het ene jaar beweegt de markt gunstig en kan je 10, 20 tot zelfs 50% rendement realiseren. Maar het andere jaar is de markt ongunstig en kan je ook eenvoudig -20% verlies hebben. 

In best case scenario verdien je veel geld in één jaar. Maar in worst case scenario verlies je heel veel geld én heb je een verplichting om de rente terug te betalen. 

Op de lange termijn gaat het erom dat je winst maakt. Want op een gegeven moment moet je de geld lening afbetalen. Het volledige bedrag moet worden teruggeboekt. Dit betekent dat je op dat moment alle aandelen moet verkopen met winst. De resterende winst kan je herbeleggen. Maar als je foute aandelen hebt gekocht, dan zal je verlies lijden. En daar bovenop moet je de gehele lening terugbetalen!

Met andere woorden: de kans op succes is bijzonder laag bij geld lenen voor aandelen kopen. Terwijl het risico extreem hoog is. Met name voor beginnende of semi-gevorderde beleggers. Aandelen kopen is een vak apart. Het vereist veel kennis, ervaring en emotionele discipline. Beleg daarom alleen met geld dat je op de lange termijn kan missen. En kies nooit voor geld lenen om aandelen te kopen!