Het afsluiten van een lening

Stel je wilt een auto kopen maar hebt het geld even niet liggen maar hebt wel elke dag een auto nodig. Of stel dat de verbouwing aan je huis nu toch wel echt noodzakelijk is, terwijl je nog niet genoeg geld gespaard hebt. Het aanvragen van een lening is dan het verstandigste dat je kunt doen.

Vraag eerst familie of vrienden

Een lening kun je op verschillende manieren aangaan. Vaak vragen mensen eerst aan familie of vrienden of ze kunnen helpen. Mocht dat niet lukken, dan kan de bank je vaak wel uit de brand helpen, afhankelijk van de financiƫle situatie uiteraard. Je zou echter ook nog kunnen vragen of je voor roodstand op je betaalrekening in aanmerking komt. Ook dit zou je best een manier van geld lenen kunnen noemen. Je beschikt dan immers over geld dat niet van jezelf is.

Gespreid betalen van de openstaande lening

Vaak is een roodstand prima mogelijk, mits je maandelijks maar een bepaald bedrag op de rekening stort. Ook de creditcard wordt nogal eens ingezet. Met de creditcard wordt dan een grote aankoop gedaan, waarna de consument kiest voor het gespreid betalen van de openstaande schuld. De rentetarieven die dan gehanteerd worden zijn vaak echter niet meteen de laagste. Verder kennen we nog een leenvorm in de vorm van een flits- of minikrediet. Dit is vaak een bedrag tot 250 euro dat je vervolgens binnen een maand terug dient te betalen.

Duidelijkheid met een persoonlijke lening

De meest voorkomende leningen hebben we nu echter nog niet besproken. Vaak kiezen mensen namelijk voor een persoonlijke lening bij een bank. Deze manier van lenen geeft duidelijkheid omdat je elke maand een vast bedrag aflost en de rente gedurende de looptijd steeds hetzelfde blijft. Zo weet je dus precies wanneer je de laatste aflossing doet en wanneer je van de lening af bent. Zeker mensen die van duidelijkheid en overzicht houden zweren bij een persoonlijke lening.

Neem al afgelost geld gewoon weer op

Je kunt ook kiezen voor een doorlopend krediet. Dit is de beste leenvorm als je extra geld achter de hand wilt hebben. Je bespreekt een limiet met de bank en tot die limiet mag je geld opnemen. Wat betreft de rente betaal je alleen over het opgenomen geld. Het afgeloste geld kun je steeds weer opnemen. Een doorlopend krediet kan dus zomaar een heel lange looptijd hebben. Je kunt tijdens de looptijd bovendien te maken krijgen met variabele rentes.

Doe zaken met de bank

Als je dringend geld nodig hebt, dan zijn er dus verschillende manieren om geld te lenen. Het meest verstandig is om zaken te doen met de bank of met bedrijven die met banken samenwerken. Of helpen vrienden of familie je uit de brand, zet dan wel de gemaakte afspraken op papier. Zo voorkom je ruzie om geld. Besef verder dat elke leensom vanaf een bedrag van 250 euro gemeld wordt bij het BKR. Daarom bieden aanbieders van flitskredieten vaak bedragen tot 250 euro aan. Op die manier blijft de leenovereenkomst onder de radar van het BKR. Vooral mensen met een negatieve codering willen nog wel eens een dergelijke kleinere lening afsluiten.