Hoe je jouw financiën beter op orde krijgt

financien beter op orde

Wanneer je niet genoeg tijd besteed aan het op orde hebben en houden van de financiën, kan dit grote problemen opleveren. Op het moment dat je ermee begint, zal het even moeilijk zijn, maar als je dit goed bijhoudt, krijg je het zelf onder de knie en gaat het automatisch. Je vindt online meer over financiële administratie opzetten. Wat vooral belangrijk is, is een planning maken. Zo heb je alles duidelijk op een rij hoe het proces van je financiële administratie moet lopen. Zo weet je namelijk precies wanneer je welke betalingen moet doen en wanneer je wat in moet leveren. 

Kostenplaatje

Naast een planning is het ook goed om een kostenplaatje te maken. Door de kosten allemaal in een overzicht te zetten, weet je precies welke kosten je hoogstwaarschijnlijk gaat maken. Zo heb je al een goed begin gemaakt als het op de administratie aankomt. Wanneer je weet welke kosten je precies gaat maken, is het ook makkelijker als je deze per categorie indeelt. Zo wordt het eenvoudiger als je de kosten in moet voeren om deze ook aan een grootboekrekening te koppelen. Door dit voorbereidende werk alvast te doen, is het ook simpeler een winst- en verliesrekening te maken. 

Balans

Wat je ook kan helpen goed overzicht op je financiën te krijgen, is een balans opstellen. Hierin zet je je bezittingen, schulden en eigen vermogen. Als je dit zelf niet zo goed kunt, kun je zo’n balans ook laten maken door een financieel expert. Zorg ook dat je alle bonnen en facturen goed bewaard. Als bedrijf zijnde kun je op elk mogelijk moment gecontroleerd worden door de belastingdienst. Je moet alle inkomsten en uitgaven kunnen onderbouwen en daar heb je je bonnen en facturen voor nodig. Het is verstandig dit dus goed te bewaren en veilig op te bergen. 

Controle en communicatie

Zorg ook dat je regelmatig de administratie naloopt. Op deze manier weet je zeker dat je het goed doet. Je moet er bijvoorbeeld naar kijken dat alle uitgaven en inkomsten goed onderbouwd zijn en ook je afschrijvingskosten en belastingaangiftes zijn belangrijk om te controleren. Voor de financiën van je bedrijf is het daarnaast ook heel belangrijk om met alle betrokken personen te blijven communiceren. Zorg dat alles duidelijk is en dan wordt de administratie ook een stuk makkelijker. Iedereen moet weten wat er van hem of haar verwacht wordt, zodat het hele proces ook goed kan verlopen.