Hoeveel hypotheek kan ik krijgen bij welke bank?

Zeker als je voor het eerst een huis gaat kopen komt er veel op je af. Allereerst kost het flink wat moeite om een geschikte woning te vinden die aan jouw eisen en wensen voldoet. Maar wat natuurlijk heel belangrijk is: de hypotheek, en dan met name de hoogte ervan. Kun je je droomhuis eigenlijk wel kopen, of moet je, net nu je helemaal verliefd bent geworden op dat ene huis, toch gaan kijken naar een goedkopere woning en dus inleveren op jouw eisen en wensen? Hoeveel hypotheek je kunt krijgen is afhankelijk van je inkomen (en dat van je eventuele partner), of er schulden zijn en of je in loondienst werkt of zelfstandige bent, maar kan ook behoorlijk verschillen bij de hypotheekverstrekkers die er zijn. Hoe zorg je er dus voor dat je een hypotheek afsluit die goed bij je situatie past, waarbij je de laagste rente betaalt en het maximale kunt lenen? Hieronder wordt uitgelegd hoe je dit het beste kunt aanpakken en bij wie je moet zijn voor meer informatie over wat je maximaal kunt lenen.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek

Om mee te beginnen kun je jouw bank of een andere hypotheekverstrekker om een adviesgesprek vragen, maar je kunt dit ook regelen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vaak is zo’n eerste gesprek vrijblijvend en zijn er geen kosten aan verbonden. Dat is fijn, want het kan zeker handig zijn om naderhand te vergelijken bij welke hypotheekverstrekker je de meeste hypotheek kunt krijgen, zodat je een duurdere woning kunt kopen die meer aan je wensen en eisen voldoet. Daarnaast kunnen er verschillen zitten in de hoogte van de rente, het soort hypotheek dat je kunt afsluiten en of je wel of niet de hypotheek kunt afsluiten als je geregistreerd bent bij het BKR. In dat laatste geval kan het namelijk erg lastig worden: je komt bijvoorbeeld vaak al niet meer in aanmerking voor een Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Er blijven maar weinig opties over wat betreft het afsluiten van een hypotheek wanneer je BKR-geregistreerd bent. Tijdens een adviesgesprek krijg je hier sowieso natuurlijk meer informatie over. De adviseur kan je tevens vertellen wat er verder allemaal komt kijken bij het kopen van een (eerste) woning en het afsluiten van een hypotheek.

Online tools

Veel banken en andere hypotheekverstrekkers hebben op hun website een online tool waarmee je eenvoudig kunt berekenen hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Let wel op dat deze tools vaak uitgaan van simpele situaties; heb je bijvoorbeeld een eigen onderneming, dan is het berekenen al een stuk lastiger en zijn er bovendien veel extra documenten nodig, zoals de jaarcijfers van een aantal jaren terug en een prognose over het huidige jaar en eventuele toekomstige jaren. Echter, een online berekening kan erg handig zijn als jij en je eventuele partner gewoon in loondienst werken en geen schulden hebben. De website kan dan eenvoudig berekenen hoeveel hypotheek jij en je eventuele partner naar schatting kunnen lenen, als je jouw of jullie inkomen(s) invult. Heb je wel schulden, zoals een studieschuld, dan is het maximaal te lenen bedrag lager dan wanneer dit niet het geval is. Het is daarom verstandig om te zorgen dat deze schulden al afbetaald zijn voordat je een hypotheek afsluit, zodat je niet hoeft in te leveren op je nieuwe woning.

Ga naar een onafhankelijke hypotheekadviseur

Banken en hypotheekverstrekkers hebben er uiteraard zelf veel belang bij als je een hypotheek bij hun afsluit. Dit hoeft niet altijd de meest voordelige of passende keuze te zijn. Door een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur voor een adviesgesprek, kan hij of zij aan de hand van jouw inkomen en dat van je eventuele partner ook een berekening maken wat de maximale hypotheek zou zijn. Deze hypotheekadviseur vergelijkt de hypotheekverstrekkers voor je, zodat je een goed passende hypotheek krijgt waarbij je ook nog eens zo min mogelijk rente betaalt. Dit scheelt jou een hoop werk, want je hoeft niet bij elke bank of hypotheekverstrekker afzonderlijk een afspraak te maken voor een adviesgesprek om zelf deze vergelijking te maken. Bovendien is een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur vaak ook vrijblijvend en zijn er geen kosten aan verbonden.