Lenen voor de aankoop van een auto

Is het tijd voor een nieuwe of tweedehandse auto of wellicht voor je allereerste auto? Dan is een lening afsluiten zo gek nog niet. Een auto is immers een grote investering die niet iedereen in één keer kan betalen. Wanneer je het bedrag niet meteen kunt voldoen, kun je ervoor kiezen een lening af te sluiten om je auto te financieren. Op deze manier hoef je niet eeuwig te sparen voor je een auto hebt, maar kun je er meteen één aanschaffen. Maar wat komt er allemaal kijken bij een lening afsluiten voor een auto?

Welke leningen zijn er?

Er zijn meerdere opties als het gaat om het afsluiten van een lening voor de aankoop van een nieuwe of tweedehandse auto. Zo kun je ervoor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat deze lening een vaste rente en vaste looptijd heeft. Bovendien kun je afgelost geld niet meer opnemen.

Omdat een auto vaak niet een heel mensenleven mee gaat en op den duur dus vervangen moet worden, wordt er vaak gekozen voor een persoonlijke lening. Op deze manier van lenen ben je er zeker van dat je lening op de afgesproken datum geheel afgelost is. Met een persoonlijke lening kun je vaak niet boetevrij extra aflossen.

Je betaalt dus elke maand hetzelfde rentepercentage. Je kunt ook kiezen voor een doorlopend krediet om de aanschaf van een auto te bekostigen. Het rentepercentage staat hierbij niet vast en fluctueert dus gedurende de looptijd van je lening.

Ook is er geen vaste looptijd en kun je gestorte bedragen opnemen wanneer dat nodig is. Een voordeel van een doorlopend krediet is dat je boetevrij extra kunt aflossen wanneer jij je dat kunt veroorloven.

Waar moet je op letten?

Bij het afsluiten van een lening voor een auto zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo zal de aanbieder te allen tijde je inkomen toetsen om te kijken of je wel kredietwaardig bent. De aanbieder moet er namelijk wel zeker van zijn dat de lening afgelost wordt. Bij de aanschaf van een auto is het des te belangrijker dat je goed nadenkt wat voor lening je wilt. Deze beslissing ligt geheel aan je eigen situatie en persoonlijke voorkeuren.

Ben je er niet zeker van dat je elke maand een vooraf afgesproken bedrag kunt betalen dan is het wellicht handiger voor een doorlopend krediet te kiezen. Een nadeel kan dan wel zijn dat wanneer je toe bent aan een nieuwe auto je nog aan het betalen bent voor de vorige.

Een slottermijn afsluiten

Een slottermijn is voornamelijk aantrekkelijk voor mensen die al van tevoren weten wanneer ze weer een nieuwe auto willen kopen. Met een slottermijn bepaal je dus over hoeveel jaar je een nieuwe auto koopt en wat de auto dan nog ongeveer waard is. Over dit bedrag betaal je rente. Hierdoor ligt het maandtermijn een stuk lager dan wanneer je de lening helemaal aflost.