Lenen voor de aankoop van een huis
Een huis kopen is een behoorlijke investering waar meestal een lening aan te pas komt. De lening voor een huis wordt ook wel een hypotheek genoemd. Een hypotheek is een vorm van geld lenen waarbij je huis als onderpand dient. Deze manier van lenen biedt de kredietverstrekker zekerheid dat het bedrag ook daadwerkelijk wordt afgelost. Voor jou als koper wordt het je zo gemakkelijker gemaakt aan een woning te komen die uiteindelijk ook daadwerkelijk van jou is.
Waar je allemaal aan moet denken
Er komt veel kijken bij het afsluiten van een lening voor een huis. Als je voor het eerst een huis koopt doe je er goed aan om je eerst goed in te lezen. Ten eerste moet je uitzoeken hoeveel hypotheek je nodig hebt voor het huis dat je wilt kopen en hoeveel je maximaal bij kunt lenen.
Sta je financieel stabiel genoeg om een hypotheek te kunnen krijgen of moet je eerst een bedrag sparen? Kom je zelf over de brug met eigen geld of laat je bijvoorbeeld je ouders meebetalen? Dit zijn allemaal zaken waar je vooraf goed over na moet denken alvorens je een hypotheekgesprek aangaat.
Als je al een hypotheek hebt maar een nieuwe woning wilt kopen, dan is het verstandig eerst uit te zoeken of je de hypotheek kunt en wilt meenemen of dat je een nieuwe hypotheek afsluit. Ook moet je nadenken over de verschillende hypotheken die er zijn en welke het best bij jouw situatie past. Hier kan een hypotheekadviseur je bij helpen.
Voordelen van een hypotheek afsluiten
Een hypotheek is de meest gebruikte vorm van lenen bij de aankoop van een huis en is ook de meest voordelige vorm van lenen. Doordat je woning als onderpand dient, heeft de aanbieder zekerheid en kan hij jou een grote lening aanbieden. Daarnaast is het vaak mogelijk om de rente van je eerste koopwoning af te trekken van de belasting.
Starterslening
Voor starters op de huizenmarkt kan het voordelig zijn een starterslening aan te vragen. Dit is een aanvullende lening bovenop de hypotheek die je betaalt. De eerste drie jaar hoef je hiervoor geen rente en aflossing te betalen. De starterslening zorgt ervoor dat je eerste huis betaalbaar blijft. Na drie jaar wordt je financiële situatie opnieuw getoetst om te kijken of je de extra rente en aflossing kunt betalen. Kan je dat niet dan betaal je een maandlast die bij jouw inkomen past. Let wel op dat niet elke gemeente een starterslening verstrekt.
Hoeveel kan je lenen?
Hoeveel je kan lenen voor een huis hangt af van een aantal factoren. Zo speelt je financiële situatie een grote rol, maar ook de kosten van de woning die je wilt kopen. Daarnaast spelen eventuele toekomstplannen ook een rol in het bepalen van de hoogte van de lening. Je eigen (gespaarde) geld moet samen met de hypotheek die je krijgt voldoende zijn om zowel de koopsom als eventuele bijkomende kosten te vereffenen. In een vrijblijvend gesprek met een kredietverstrekker kun je advies en een indicatie krijgen van het bedrag dat je wilt lenen.