Lening afsluiten met BKR codering
Iedereen die in Nederland geld leent wordt aangemeld bij het BKR (Bureau Kredietregistratie). Om bij het BKR bekend te zijn hoeft u niet persé een grote lening af te sluiten. Denk hierbij aan een kredietlimiet op een bankrekening of een eventuele creditcard.

BKR hanteert verschillende coderingen zoals bijvoorbeeld een code A welke aangeeft dat er een betaalachterstand is geweest. Zo kunnen andere kredietaanbieders nachecken of u geregistreerd staat met een negatieve codering. Bij een negatieve codering wordt het moeilijker om een lening af te sluiten.

Heeft u codering A dan is het vrijwel onmogelijk om een lening af te sluiten. Met een codering H maakt u wel kans om een lening af te sluiten. De bank of instelling zal uw aanvraag kritisch beoordelen. In de meeste gevallen betaald u een hoge rente, omdat de aanbieder een hoger risico loopt om tot een volledige aflossing te komen.

Als u tijdelijk wat geld nodig hebt hoeft u zelf geen doorlopend krediet of een persoonlijk krediet af te sluiten. U kunt ook roodstaan op uw betaalrekening of uw creditcard. Een flitskrediet of flitslening kan ook een optie zijn, echter loopt u dan wel tegen een hogere rente aan. Het bedrag moet dan in de meeste gevallen binnen 30 dagen terugbetaald zijn.

Conclusie

Het is aan te raden als je een negatieve BKR melding hebt om geen lening aan vragen. U kunt dan het beste wachten totdat de negatieve melding is verwijderd. Meestal is dit 5 jaar nadat de achterstand is ingelost.