Een lening oversluiten om geld te besparen

Geld lenen kost geld, maar waarom meer geld uitgeven dan nodig is? Een lening is tegenwoordig gemakkelijk goedkoper te maken. Een lening sluit je meestal af voor een langere tijd en tijdens de looptijd van je lening fluctueren de rentetarieven van verschillende aanbieders geregeld.

De rente kan op deze manier hoger uitvallen, maar ook lager. Door je lening over te sluiten kun je in tijden waarin het rentepercentage lager ligt dan dat je momenteel betaald, je maandlasten wat drukken. Hoe goedkoper hoe beter.

Waarom je lening oversluiten?

Stel je hebt een lening afgesloten, maar gedurende de looptijd vind je een aanbieder die dezelfde lening aanbiedt tegen een lager rentepercentage. Dan kun je ervoor kiezen je lening over te sluiten naar die aanbieder en profiteer je van een lagere rente. Het loont om aanbiedingen in de looptijd van je lening in de gaten te houden.

Wil je weten waar je het goedkoopst kunt lenen? Op internet vind je snel en eenvoudig overzichten van verschillende aanbieders en hun rentepercentages en voorwaarden. Vaak kun je vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere kredietverleners om zo te kijken waar jij het beste een lening kunt afsluiten.

Voordelen van een lening oversluiten

Eén van de voordelen van een lening oversluiten is dat je daardoor minder rente betaald voor dezelfde lening en je dus meer kunt aflossen, een deel opzij kunt zetten op een spaarrekening of andere uitgaven kunt doen.

Het is dus in je voordeel om tijdens de duur van je lening andere aanbieders in de gaten te houden. Daarnaast kun je er ook baat bij hebben om je lening over te sluiten wanneer een andere aanbieder aantrekkelijkere voorwaarden heeft. Soms moet je betalen om meer af te lossen dan je maandelijks hebt afgesproken met je aanbieder. Bij andere aanbieders kan dit gratis. Op deze manier kun je jouw lening eerder afbetalen wanneer je een maand wat meer te besteden hebt.

Waar moet je op letten bij het oversluiten van een lening?

Als je eenmaal hebt besloten dat je jouw lening wilt oversluiten dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ook de nieuwe aanbieder toetst of jij genoeg financiële middelen hebt om in aanmerking te komen voor een lening. Daarbij wordt er gekeken naar je inkomen, je lasten, je betalingsverleden, je burgerlijke staat en of je kinderen hebt.

Wanneer je niet meer bij wilt lenen en je alleen je lening over wilt sluiten dan is er een grote kans dat je geaccepteerd wordt. Daarnaast is het goed om te weten dat je jouw lening niet bij elke aanbieder gratis kunt aflossen. Ga dus eerst na of je jouw lening boetevrij kunt aflossen bij je huidige aanbieder. Dit kan verschillen per kredietverstrekker.

Check dus eerst je overeenkomst voor je de stap zet om over te sluiten. Als de boete hoger uitvalt dan de lagere rente is het wellicht beter om je huidige lening te behouden. Je moet er tenslotte wel je voordeel mee doen om een lening over te sluiten.