Veilig en risicoloos geld lenen: dat kan met deze 5 tips

Geld lenen is een ideale manier om snel aan een groot bedrag te komen en deze in kleine handelbare termijnen af te betalen. Niet iedereen heeft geld op de spaarrekening en soms is een grote investering vereist. Een goede kredietverstrekker biedt je dan een eerlijke en realiseerbare lening aan. Helaas zijn er ook instanties die dat niet doen. Met deze 5 tips kun je geld lenen zonder dat je daar kopzorgen aan overhoudt.

1.      Alleen geld lenen bij een betrouwbare bank

De Autoriteit Financiële Markten is specifiek in het leven geroepen om consumenten te waarschuwen voor illegale kredietverstrekkers. Het feit dat dit nodig is, geeft al aan hoe corrupt deze markt eigenlijk is. Ga daarom altijd op zoek naar de AFM vergunning, voordat je contact legt met een aanbieder. Deze vergunning vertelt jou dat je geld gaat lenen bij een legale en betrouwbare kredietverstrekker.

2.      Leen niet te veel

Het is belangrijk dat je lening je helpt en je niet nog meer in de problemen brengt. Ga je geld lenen, bepaal dan van tevoren welk maandbedrag je nu en in de toekomst probleemloos kunt aflossen. Aan de hand van dat maandbedrag bereken je dan hoeveel je kunt lenen en over welke periode. Een lening is bedoeld als financiële steun en verspreiding van de kosten. Het moet geen financiële last worden om hem elke maand weer af te betalen.

3.      Maak een vergelijking

Iedereen die geld leent weet dat je onder de streep meer betaalt dan je gekregen hebt. Zo verdient de aanbieder zijn geld. Bij de meest voordelige lening is het verschil tussen wat je leent en wat je afbetaalt zo klein mogelijk. Deze vind je alleen als je offertes opvraagt en een vergelijking maakt van wat de verstrekkers aanbieden momenteel. Geld lenen doe je nooit bij de eerste de beste aanbieder, maar deze kies je zorgvuldig uit. Alleen dan ben je zeker van de meest voordelige regeling.

4.      Kopen op afbetaling is vaak minder gunstig

Een televisie, een auto, een meubelstuk of een andere dure aankoop kun je vaak aanschaffen door middel van een afbetalingsregeling in de winkel. Vaker wel dan niet is lenen bij een kredietverstrekker voordeliger. Kopen op afbetaling is gemakkelijk en snel en dat zijn grote voordelen. Maar als je de meest voordelige regeling wilt vinden, dan is geld lenen bij een onafhankelijke bank vaak een beter idee.

5.      Pas op voor lage rentes

Zie jij een aanbieding met een bijzonder lage rente, wees dan op je hoede. Geld lenen met een lage rente lijkt voordeliger te zijn, maar het gaat om de lange termijn. Lees de voorwaarden goed door en kijk naar hoe lang deze lage rente geldig is. Vaak is dat een aanbieding voor de eerste maanden of het eerste jaar en gaat de rente daarna omhoog. Uiteindelijk is het bedrag onder de streep dat belangrijk is. Een hele lage rente is vaak te mooi om waar te zijn.