Waar je op moet letten bij zakelijk lenen

Als ondernemer kunnen je financiële zaken enorm schommelen. Soms heb je een enorme cashflow, soms blijft het geld even uit en moet je kijken waar je het vandaan kunt halen. Een zakelijke lening afsluiten kan dan helpen om de schaapjes even op het droge te hebben, maar hoe sluit je deze af en kom je eigenlijk wel in aanmerking voor een zakelijke lening? In deze blog helpen we je te beoordelen of zakelijk lenen iets voor jouw situatie is en hoe je dit het beste kunt doen.

Wanneer zakelijk lenen?

Zakelijk lenen kan in verschillende vormen en maten. Zo kun je een zakelijke lening afsluiten voor een extra aankoop voor je onderneming, een investering in je kwaliteiten of om even een financiële klapper op te kunnen vangen. Eigenlijk elke reden waarom je in je onderneming of als zzp’er een extra zakcentje kunt gebruiken kan geschikt zijn voor een zakelijke lening.

In aanmerking komen voor een zakelijke lening

Wanneer je zakelijk wil gaan lenen, dien je daarvoor een verzoek in bij de bank. Bij dit verzoek geef je aan hoeveel geld je wilt lenen en wat de reden daarvoor is. De reden is zodat je ook echt een zakelijke lening voor zakelijke doeleinden inzet.

Daarnaast moet je altijd een aantal gegevens over je onderneming doorsturen om te kijken of het rendabel is om jou een lening te geven. De bank zal niet zo snel geld geven aan iemand waarvan ze niet zeker weten of ze het geld met rente terug kunnen krijgen. Daarom geef je ook informatie mee tijdens je aanvraag, die betrekking hebben op hoe lang je onderneming al bestaat, wat je gemiddelde jaarlijkse inkomen is en dat zaken als je KvK-nummer en zakelijke bankrekening in orde zijn. Wanneer al deze gegevens bekend zijn, zal een speciale rekenmethode kijken of jij je lening kunt krijgen en met welke looptijd en rentehoogte je deze kunt afsluiten.

Snel zakelijk lenen

In de meeste gevallen kom je in aanmerking wanneer je minimaal een jaar ingeschreven staat bij de KvK en dito jaar actief ondernemer bent, je een jaarinkomen hebt van minimaal 50 duizend euro en dat je alles regelt op een aparte zakelijke rekening. Als deze punten allemaal correct zijn, kun je vaak binnen 24 uur al een offerte krijgen om je lening af te sluiten. De hoogte van zakelijk lenen kan variëren tussen de 5 en 250 duizend euro, met een looptijd tussen de 3 en 24 maanden en een rente van 1,3 procent.