Waar moet je op letten bij het afsluiten van een creditcard

Ben je op zoek naar de juiste creditcard? Dan kan dit best een lastige taak zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel soorten creditcards op de markt van uiteenlopende aanbieders, die ook ieder weer andere soorten kaarten hebben. Elk met hun eigen voorwaarden. Dus hoe kies je nu de creditcard die het beste bij jouw situatie en wensen past? Je leest het in dit blog.

De kosten van de creditcard 

Een belangrijk aandachtspunt bij het aanschaffen van een creditcard, is de hoogte van de kosten die de creditcard met zich meebrengt. Wanneer je een creditcard gaat aanschaffen, betaal je jaarlijks een bedrag om het gebruik van de kaart te vergoeden. Daarnaast heb je te maken met variĆ«rende kosten, zoals een boete bij te laat betalen, de transactiekosten die verrekend worden bij een opname van geld, een eventuele wisselkoersopslag en te betalen rente bij gespreide betalingen. Deze kosten verschillen vaak per creditcard. Het is dan ook belangrijk om je goed in te lezen zodat je altijd kiest voor een goedkope creditcard die past bij jouw wensen en situatie. Controleer ook goed of de creditcard aanbieder extra kosten berekent wanneer je in landen buiten Europa creditcard betalingen doet of geld opneemt met je creditcard. 

De baten en benefits van de creditcard 

Veel creditcard aanbieders hebben regelmatig leuke aanbiedingen lopen. Zo kun je met veel creditcards punten of geld sparen bij het doen van uitgaven, kun je gebruikmaken van cashback regelingen bij bepaalde aankopen, ontvang je een cadeau bij het afsluiten van een creditcard, of hoef je tijdelijk geen jaarlijkse kosten te betalen. Ook bieden veel creditcards verzekeringen aan als gratis of betaalde extra bij de creditcard. Zo kun je een verzekering afnemen (of gratis ontvangen) voor op reis, het huren van een auto, voor je bagage of bij het doen van een aankoop. Bij veel creditcards geldt dat je aankoop verzekerd is tegen beschadiging, verlies en/of diefstal (alleen voor een aankoop met de creditcard zelf en niet met een andere pas). Ook bieden veel creditcards je de mogelijkheid om je geld terug te krijgen wanneer een product of dienst niet geleverd is, bijvoorbeeld omdat het bedrijf waarbij je het product/de dienst hebt afgenomen failliet verklaard is. Is je vlucht geannuleerd door een vliegmaatschappij? Ook dan kun je vaak je geld teruggestort krijgen op je creditcard.  

De voorwaarden van de creditcard

Ga je een creditcard aanvragen? Dan stellen veel creditcard aanbieders eisen aan de hoogte van je inkomen. Het is dan ook belangrijk om altijd te kiezen voor een creditcard met een limiet dat past bij je inkomen. Daarnaast wordt er bij het aanvragen van een creditcard ook gekeken naar je kredietwaardigheid. Zo kan het voorkomen dat je geen reguliere creditcard kunt afnemen omdat je schulden hebt. Vaak kun je dan nog wel een creditcard op basis van een prepaid systeem aanschaffen. Met een prepaid creditcard stort je zelf geld op de creditcard en kun je dus nooit meer geld uitgeven dan je hebt.