Wat is een persoonlijke lening?

Wie geld wil kunnen lenen voor een grote aanschaf of investering, kan er goed aan doen een persoonlijke lening af te kunnen sluiten. Dit is een lening die je als gewone burger kunt afsluiten bij je bank of een private kredietverstrekker. Het bedrag dat je hiermee leent is meteen tot je beschikking en kun je gebruiken voor je investering.

Hoe werkt een persoonlijke lening?

Stel, je wilt een gloednieuwe sportauto kopen, maar je hebt er het geld niet voor in eigen zak. Je kunt dan naar (de website van) je bank of een apart kredietkantoor gaan en een aanvraag doen tot een persoonlijke lening. Bij deze aanvraag geef je aan waarvoor je het geld wilt lenen en hoeveel geld je wilt lenen. Het is daarom handig om dit voorbeeld te weten hoeveel de sportauto precies kost. Wanneer je de aanvraag ingediend hebt zal de kredietverstrekker je aanvraag beoordelen en bij groen licht krijg je het geld binnen enkele dagen op je rekening gestort. Je krijgt dan het volledige bedrag in één keer op je rekening en kunt dit geld direct gebruiken voor de aanschaf van je auto.

Hoogte en kosten van een persoonlijke lening

Uiteraard krijg je van de bank geen gratis geld. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst betaal je voor de lening. Deze betaling is de rente. Bij je aanvraag wordt aangegeven wat de looptijd van je lening zal gaan worden. Dit is de periode waarin je de lening terug moet betalen. Iedere maand betaal je een vast bedrag rente en een stukje lening terug aan de geldschieter, om zo binnen de afgesproken periode de lening weer teruggegeven te hebben aan de bank.

Hoe lang de looptijd is en hoe veel rente je moet betalen hangen af van verschillende factoren. Ten eerste het doel van de lening. Omdat de ene uitgave groter is dan de andere, kan de maximale hoogte van het leenbedrag verschillen. Deze verschillen zijn ook terug te vinden bij verschillende aanbieders, dus het is handig om deze met elkaar te vergelijken. Daarnaast is jouw persoonlijke situatie belangrijk. Zaken als je leeftijd, of je getrouwd bent, een eigen huis hebt en wat je inkomen is bepalen hoe veel en hoe lang je het geld kunt lenen. Daarnaast speelt een BKR-registratie een rol, vooral als je meerdere grote leningen open hebt staan of niet altijd aan je betalingsverplichting hebt voldaan.

Kan iedereen lenen?

In theorie kan iedereen in Nederland boven de 21 jaar een persoonlijke lening afsluiten. Er zijn echter wel randvoorwaarden die ervoor zorgen dat je vrij weinig of zelfs geen lening kunt afsluiten. Zo kunnen veel senioren geen lening met een looptijd van 30 jaar afsluiten, vanwege de grote kans dat ze in de tussentijd komen te overlijden. Daarnaast kunnen schulden of het lopen bij schuldhulpverlening een stok achter de deur zijn om jou een lening te verstrekken.

Meer info: Findio.nl