Wat is Wft PE en waarom is het belangrijk?

De afkorting Wft PE staat voor wet financieel toezicht permanente educatie. De wet financieel toezicht is in het leven geroepen om kwaliteit te waarborgen van (advies)diensten die in de financiële sector worden aangeboden. Niet iedereen mag zomaar financieel adviseur worden en daar zijn bepaalde diploma’s voor nodig. In de wet financieel toezicht is vastgelegd hoe deze kwaliteit wordt gewaarborgd en waar financieel adviseurs dan aan moeten voldoen. Heb jij een adviserende rol in een financiële onderneming? Dan heb je dus een beschermd beroep en een Wft PE diploma nodig om je beroep uit te mogen voeren.

Diplomaplicht, onderhoudsplicht en permanent actueel

Als adviserende medewerker in de financiële sector ben je verplicht om je Wft diploma te halen. Dat wordt de diplomaplicht genoemd. Zonder dit diploma krijg je geen beroepskwalificatie en mag je volgens de wet geen klanten adviseren over financiële zaken. Het diploma moet actueel gehouden worden en daar bestaat de onderhoudsplicht voor. Eens in de zoveel tijd moet je je Wft PE opnieuw doen om je beroepskwalificatie te verlengen. Als laatste moet je aan kunnen tonen dat je permanent actueel bent. Dat betekent dat je jezelf op de hoogte houdt van ontwikkelingen in je vakgebied door middel van cursussen en trainingen. Sommige Wft PE scholen blijven je nadat je je diploma gehaald hebt informeren, updaten en testen, waarna je een permanent actueel certificaat krijgt.

Verschillende modules

De Wft PE bestaat uit 9 verschillende modules. Er is een basismodule waar cursisten meestal mee beginnen en daarna zijn er 8 andere modules die overeenkomen met een bepaald vakgebied. Het is dus belangrijk dat jij de module volgt die past bij de sector waarin jij adviseert. Enkele voorbeelden van deze modules zijn Wft pensioen, Wft inkomen, Wft vermogen en Wft consumptief krediet. Je ziet in het vakbekwaamheidsbouwwerk welke Wft PE module(s) op jou van toepassing zijn. Als je adviseert in meerdere sectoren, dan moet je meerdere beroepskwalificaties hebben. Nadat je je basis module gehaald hebt, kun je bijvoorbeeld doorstromen naar Wft consumptief krediet en Wft schade particulier.

Bescherming voor jou en je klanten

De Wft is bedoeld om professionals en hun klanten te beschermen en om kwalitatieve dienstverlening te waarborgen. Ben jij iemand die financieel advies zoekt, dan is het goed om te controleren of je adviseur beroepsbekwaam is. Je hebt dan een garantie van kwaliteit en weet dat iemand op de hoogte is en de laatste kennis tot zich neemt. Als financieel adviseur is het fijn om te weten dat niet iedereen zomaar jouw baan mag doen en dat er een wet is die toezicht houdt op de kwaliteit van dienstverlening in je sector.

Ontdek, Ontwikkel, Ontplooi | Lindenhaeghe.

Een Wft PE cursus boeken

Wil jij je Wft diploma’s halen, dan is het tijd om een school te vinden om dat bij te doen. Op dit moment worden veel cursussen online aangeboden. Controleer of je jaarlijks een certificaat bij de school kunt krijgen waarin je kunt bewijzen dat je permanent actueel bent. Dat maakt alles een stuk gemakkelijker.