Welke financiële banen zijn er?

De financiële branche is enorm met heel veel financiële functies. Er zijn wel honderden verschillende financiële beroepen. Maar van al deze beroepen lijken er ook weer heel veel op elkaar. Algemeen gezegd, ben je met een financiële functie verantwoordelijk voor de financiële informatievoorziening binnen het bedrijf waar je werkt. Financiële beroepen komen bijvoorbeeld voor in het bedrijfsleven, de accountancy en in de verzekerings- en bankenwereld. Veel financiële beroepen hebben meestal goede doorgroeimogelijkheden en daarnaast is salaris over het algemeen ook aantrekkelijk. Dit trekt veel mensen aan om in de financiële sector te gaan werken. Op zoek naar een financiële baan? Bekijk dan deze vacatures Rotterdam.

Werken als accountant

Als accountant houd je je bezig met de samenstelling, beoordeling en controle van financiële overzichten en de jaarrekening. Je hebt twee richtingen binnen de accountancy: accountant-administratieconsulent en registeraccountant. Accountant-administratieconsulenten zijn vooral gericht op het opmaken van de jaarrekeningen en het controleren en beoordelen van jaarrekeningen die hun collega’s hebben opgesteld. Je bent voornamelijk werkzaam bij een accountantskantoor en je werkt voor kleine en middelgrote bedrijven. Registeraccountants richten zich vooral op het controleren van financiële verslaglegging en jaarrekeningen. Dit wordt voornamelijk voor grote bedrijven gedaan. Als registeraccountant kan je zowel werknemer zijn van het bedrijf waar je de jaarrekening voor controleert, als werkzaam zijn bij een accountantskantoor. 

Werken als boekhouder

Als boekhouder ben je verantwoordelijk voor de boekhouding van een bedrijf. Je zorgt onder andere voor BTW-aangiftes, zowel per kwartaal als jaarlijks. Daarnaast stel je aan het einde van het boekjaar de balans en jaarrekening op. De werkzaamheden kunnen per boekhouder verschillen. Sommige bedrijven factureren namelijk zelf, maar laten wel de overige administratie over aan een boekhouder. Tegenwoordig worden de inkomende en uitgaande facturen via een digitaal programma geregeld, maar als boekhouder moet je dit wel goed controleren.  Je werkzaamheden als boekhouder bestaan uit het opstellen van facturen en BTW-aangiftes, het registreren van boekhoudkundige werkzaamheden, het opstellen van de balans, jaarrekening, winst en verliesrekening. Verder geef je ook advies over financiële bedrijfsvoering en belastingen.