Werkkapitaal optimaliseren

De juiste mate van werkkapitaal is essentieel voor het bedrijf. Vergelijk het met motorolie. Wanneer het niet of te weinig aanwezig is, draait de motor niet goed. Maar ook wanneer er teveel olie aanwezig is het niet ideaal. Je gooit dan veel olie weg. En zo zit het ook met werkkapitaal. Als er te weinig aanwezig is staat het bedrijf stil en wanneer er teveel werkkapitaal is, verspil je bakken met geld. In dit artikel gaan we in op het optimaliseren van werkkapitaal.

Om een goed beeld te vormen van de optimalisatie van werkkapitaal is het allereerst goed om te weten wat het precies is. Je gebruikt werkkapitaal om te kunnen voldoen aan alle financiële verplichtingen van een onderneming. Denk hierbij niet alleen aan het betalen van leveranciers, maar ook aan het uitbetalen van salarissen. Je laat hiermee je complete bedrijf draaien. Om geen achterstanden op te lopen, moet je er natuurlijk voor zorgen dat je voldoende kapitaal beschikbaar hebt. Het geld dat je hiervoor opzij zet vang je geen rente over en kun je ook niet inzetten om te investeren. Het is daarom onverstandig om teveel werkkapitaal te reserveren.

Werkkapitaal beïnvloeden

Via een aantal factoren kun jij het werkkapitaal van je onderneming beïnvloeden. Als eerste punt gaan we in op debiteuren van je bedrijf. Het is verstandig om al voor het afsluiten van een contract het betaalgedrag van een klant te screenen. Hoe sneller een klant betaalt, hoe minder werkkapitaal jij nodig hebt. Maak daarnaast afspraken met je crediteuren, dat je je rekeningen zo laat mogelijk kunt voldoen. Ook je voorraad valt onder werkkapitaal. Zorg er dus voor dat je voorraad zo strak mogelijk is. Hoe korter een product op voorraad ligt, des te minder werkkapitaal je nodig hebt. Met historische data kun je eenvoudig achterhalen hoeveel voorraad je nodig hebt.

Werkkapitaal financiering

Met een goede bedrijfsfinanciering kun je het werkkapitaal van je bedrijf optimaliseren. Zo kun je voor grote uitgaven een zakelijke lening aanvragen. Hiermee kun je eenvoudig grote aankopen doen, zoals nieuwe machines, systemen of zelfs een geheel nieuw bedrijfspand. Een andere optie is het aanvragen van een zakelijk krediet. Dit is vooral geschikt wanneer je snel geld nodig hebt. Een krediet is een potje geld dat altijd beschikbaar is en je kunt gebruiken op ieder moment dat het jou en je bedrijf het uitkomt. Een voordeel van een lening ten opzichte van een krediet is dat het te lenen bedrag een stuk hoger is.