Zorg ervoor dat jouw klanten de verlopen rekeningen alsnog betalen!

Als je een eigen onderneming hebt, hoop je dat je er nooit een klant echt niet betaald. Toch kan het voorkomen. Wanneer het je overkomt, schakel een incassobureau in. Een incassobureau kan je hulp bieden. Zij hebben niet dezelfde rechten als een deurwaarders, maar hun hulp is vaak al genoeg om te krijgen waar je recht op hebt. Als ondernemer is het dus belangrijk om te weten wat een incassobureau doet en hoe hij je kan helpen. Dat is dan ook precies wat je in deze tekst kunt lezen. Van de werkzaamheden van een incassobureau tot de procedures, aan het eind weet je precies wat een incassobureau voor je kan doen. Klik hier voor een voorbeeld van een incassobureau.

Wat is een incassobureau?

Bij het woord incasso kun je misschien al denken aan incasseren. Een incassobureau probeert dan ook bedragen te incasseren voor je, die je niet terugkrijgt van klanten. Klik hier voor een voorbeeld van zo’n bureau. Schakel een incassobureau in als je hier last van hebt. Hierbij is het woord proberen erg belangrijk, een incassobureau heeft namelijk geen speciale bevoegdheden. Dit bureau staat los van de overheid en is een geheel opzichzelfstaand bedrijf. Je betaald dus ook de prijs die het bureau aan jou vraagt. Het incassobureau probeert kleine en grote bedragen voor je terug te vragen, wanneer een klant zijn factuur niet betaald heeft. Je moet wel eerst de juiste procedure volgen en de klant de tijd geven om te betalen voordat je een incassobureau gaat inschakelen.

Procedure

Je moet verschillende regels volgen als ondernemer als je een incassobureau wilt inschakelen. Je mag namelijk niet na één dag te laat betalen al een incassobureau inschakelen. Schakel een incassobureau in wanneer je verder in dit proces zit. Voor je een incassobureau erbij kunt halen moet je de schuldenaar minimaal één betalingsherinnering sturen. De schuldenaar moet hierbij 14 dagen de tijd krijgen om alsnog de rekening te betalen. Schakel een incassobureau in wanneer je ook echt recht hebt op het geld. Wanneer de schuldenaar het niet eens is met de rekening, kun je na 14 dagen een incassobureau inschakelen. Hierbij moet de debiteur de kosten betalen van het bureau. Ook dit dien je van te voren te zeggen. Wil jij een incassobureau inschakelen? Klik hier.